Program våren 2016

ARVIKA KONSERTFÖRENING

Program våren 2016

Trettondagskonsert med Wermland Operas orkester - dir Johannes Gustavsson - solist Stian Carstensen.

Fre 8 januari kl 19 på Musikhögskolan Ingesund


Traditionsenligt avslutar vi julhögtiden, och öppnar 2016- säsongen, med en hejdundrande konsert i Musikhögskolan Ingesunds fantastiska konsertsal. Detta år blir fjärde året tillsammans med Wermland Operas Orkester - under ledning av Johannes Gustavsson - och med den fantastiske dragspelaren Stian Carstensen som solist!

Ylva med vänner - musikalisk buffé

sön 7 februari kl 18 på Rackstadmuséet


Kan bra musik liknas vid en god måltid. Varför inte, tycker Ylva Holmstrand som har kommit med idén och valt både musik och medmusikanter. Förutom Ylva på piano hör vi Ia Hulten, sång, Roland Algesten, klarinett och Lisbeth Vecchi, violin o viola.


Samtliga musiker är välkända för musikintresserade Arvikabor då de bor i trakten och musicerar i många olika sammanhang.

Roland Algesten är född och uppvuxen i bygden medan övriga

tre är inflyttade. Eftersom Roland äger två hästar har övriga musiker valt honom till konsertens hovmästare!


Tonsättarnamn på menyn blir en överraskning för publiken men vi avslöjar att Ylva är förtjust i oxfilé gorgonzola med ett rött vin, Ia avnjuter gärna en lammstek med ett Amaronevin, Lisbeth delar gärna på drycken till en tallrik spagetti carbonara. Hovmästare Algesten sitter helst på en stubbe i skogen med en ostmacka och kaffe på termos. Publiken kan förvänta sig musik med spännvidd som stimulerar våra örons smaklökar - Bon appétit!

Simon Henrikssons stipendiatkonsert

ons 24 februari kl 19 i musikskolans orkestersal


Simon Henriksson, tredjeårselev på Solbergagymnasiet, har mottagit Arvika Konsertförenings stipendium för 2016.


Simon är aktiv och kunnig på trombon i många olika genrer - från symfonisk musik till jazz. Han spelar solistiskt, men också i flera olika ensembler; Jazzbandet Arvika Nyheter, Stadsmusikkåren, Torsby Brass, RUMs Värmlandssymfoniorkester m.fl.

Årsmöte - sön 28 februari kl 15

på Musikskolan i Arvika (före detta Badhuset!) - Musik av mässingssextett från Stadsmusikkåren


Under 1600-talet blev det på modet att vistas på kurort och dricka brunn. Den tidens medicinska vetenskap ansåg att mineralhaltigt brunnsvatten hade gynnsam effekt på balansen mellan de fyra kroppsvätskorna.


Kurorternas gäster ordinerades ofta att dricka flera liter om dagen. Mellan glasen företogs promenader under lättsam konversation där samtal om religion, politik och pengar var förbjudna då det kunde skapa upprörda känslor och inverka negativt på vattnets verkan.


Musik var ett viktigt inslag i livet på kurorterna, så viktigt att många anställde egna brunnsorkestrar som konserterade vid middagar, på möten, i parken, i spetsen för promenader etc.

En vanlig ensembleform var mässingssextetten bestående av ess- och Bb-kornett, alt- och tenorhorn, tenorbasun och bastuba. Den mest skiftande musik arrangerades för mässingssextett. Så kallad seriös musik som t.ex. Beethovens pianosonater blandades med opera- och operettfantasier, valser, marscher och populära slagdängor.


Styrelsen i Arvika Konsertförening välkomnar alla medlemmar att delta i detta evenemang och njuta av lite underhållning före och efter årsmötet.

Olli Mustonen - piano

tis 15 mars kl 19 på Musikhögskolan Ingesund


Olli Mustonen föddes 1967 i Vantaa, Finland, och började ta pianolektioner redan som femåring. Han studerade senare för Rautavaara och 1987 vann han ett internationellt pris för unga konsertmusiker, vilket ledde till att han debuterade i Carnegie Hall i New York.


Även hans skivinspelningar för Decca och RCA har uppmärksammats med flera pris. Mustonen har uppträtt med flera internationella orkestrar och anses som en av de mest kända pianisterna i sin generation.


På konserten i Arvika står musik av Schumann, Prokofjev och Skrjabin på programmet. Mustonen framför också en egen komposition.


AKF:s medlemmar inbjuds också till en masterclass med Mustonen på MHI samma dag kl 10.


"Julius Schmid Schubertiade" by Julius Schmid - [1].

Licensed under Public Domain via Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Julius_Schmid_Schubertiade.jpg#/media/File:Julius_Schmid_Schubertiade.jpg

Schubertiad med Anima Eterna, Brugge

tors 7 april kl 19 på Musikhögskolan Ingesund


Anima Eterna skriver; Anno 2016 döljer Schuberts musik sig under ett lager av patina. Den tragiske vandraren, den oförstådda genialiteten, förkroppsligandet av längtan.


När Anima Eterna börjat utforska Schuberts musik närmare förbluffades de över allt de fann dessutom; dess ursprungliga färg, humor och kraft! Begeistringen för klang, sökandet efter skönhet och den obetvingliga lusten att musicera, det är Anima Eternas drivkrafter.


Delar ur denna världsberömda belgiska ensemble bjuder i Arvika på en spännande Schubertiad, med Forellkvintetten, fyrhändiga Fantasie i f-moll samt en rad välkända sånger för baryton och hammarflygel. Ensemblen spelar med en nybyggd hammarflygel konstruerad efter en förlaga från 1826.

Mårten Falks musikhistoria på 80 minuter!

ons 8 juni kl 18 på Konsthallen Arvika


Från 1500-tal till dags dato, kan det låta sig göras? Jo med Mårten Falk som nu kommer till Arvika med sina olika instrument.


Han trakterar alltifrån luta, vihuela och barockgitarr till 1800-talsgitarr, rysk 8-strängad gitarr och modern gitarr. Under konserten presenteras musikhistorien kunnigt och med många roliga anekdoter, precis som han gjorde i sin populära radioserie «Falks musikhistorier» i P2 under sommaren 2015.


Så har du till äventyrs missat denna serie, eller helt enkelt bara vill njuta musiken med en av Sveriges bästa klassisk gitarrister, som annars brukar turnera över hela världen, så ska du inte missa detta tillfälle.

Arvika Konsertförening

Solbergs gränd 1

67133 Arvika

Tel: 0570 - 819 95

E-post: arvikakonsertforening@gmail.com

Kontaktperson

Ordförande Nils Petter Tveten

Tel: 0047-901 94 583

E-post: arvikakonsertforening@gmail.com

Facebook: Arvika konsertförening

Copyright @ All Rights Reserved